Bezienswaardigheden | Fiets- en wandeltochten

Brouckmolen

De Brouckmolen is een witgekalkte bakstenen graanmolen uit 1872.
De huidige molenaar toont je hoe onze voorouders op een ingenieuze manier windenergie gebruikten om het graan te malen.

Waar: Lindestraat 13 | Beveren aan de IJzer
Wanneer bezoeken: als de molen draait, bij voldoende wind
groepen op afspraak neem contact op met de molenaar voor een bezoek
neemt deel aan: Open Monumentendag, Vlaamse Molendag
Marijn Bulckaert | 057 36 38 41
marijn.bulckaert@brouckmolen.be
www.brouckmolen.be

 

Brouwerij Feys

Aan de Dode IJzer, die de scheiding vormt tussen Beveren en Roesbrugge, is de voormalige brouwerij Feys-Callewaert gevestigd.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog groeien ze met hun Forte Brune uit tot één van de belangrijkste brouwerijen in de provincie West-Vlaanderen.
Sinds de jaren 1960 is de brouwerij buiten werking.

Waar: Bergenstraat 8 | Beveren aan de IJzer
Wanneer bezoeken: raadpleeg de website voor een bezoek
info@feysbook.be
www.feysbook.be

 

Sint-Audomaruskerk

De beschermde Sint-Audomaruskerk, een driebeukige gotische hallenkerk uit de 15 de eeuw, is de blikvanger van de dorpskom. In Beveren treffen we een zeven eeuwen oude Mariaverering aan. Die vindt haar oorsprong in het mirakel van 1232, toen houthakkers plots ontdekten dat er uit één van de neergehakte eiken bloed stroomde. Voor die Onze Lieve Vrouw van het Mirakel groeide in Beveren een bloeiende verering.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er iedere avond in de week (na het lof) en elke zondag (na de vespers) een ommegang. Naargelang van het seizoen en het weer heeft die rond of in de kerk plaats. Vier Congreganisten dragen het mirakuleuze beeld van O.L.Vrouw. Naast parochianen nemen ook geregeld Belgische en Franse soldaten deel aan deze rondgang

Maquette - monument Belgisch Militair Hospitaal

Hoek Lindestraat en IJzerstraat

Het Belgische front verplaatst zich meer naar het zuiden en de chirurgische afdeling van het Belgisch militair hospitaal Cabour in Adinkerke verhuist op 12 maart 1917 naar een gloednieuw complex aan de Kruisstraat in Beveren aan de IJzer. Het “modelhospitaal” staat onder leiding van chirurg Paul Derache. Koning Albert spreekt vol lof over “het medisch wonder van Beveren”. Als eerbetoon aan het personeel en chirurg Derache is op 24 augustus 2017 een herdenkingsmonument – een houten schaalmodel van een paviljoen - onthuld. 

Belgisch Ereperk

In de uitserste rechterhoek van het kerkhof ligt het Belgisch militair ereperk.
Er liggen 8 graven (waaronder 2 met een heldenhuldezerk) van Belgische militairen. Zes graven liggen in een perkje achter de kerk en twee liggen verspreid over het kerkhof. Zij sneuvelden tijdens het geallieerde eindoffensief in 1918.

 

www.begraafplaatsbeverenijzer.be

 

Churchyard

In de uitserste rechterhoek van het kerkhof ligt het Brits militair ereperk Churchyard. Het terrein is cirkelvormig en afgebakend door een haag. Hier zijn 20 Britten begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gestorven in het militair hospitaal van Beveren aan de IJzer. Er staan ook 8 grafzerken van Britse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn bij de terugtrekking naar Duinkerke in mei 1940. Links van de Churchyard vind je een ereperkje met 6 grafstenen voor Belgische militaire slachtoffers van de Groote Oorlog.

www.begraafplaatsbeverenijzer.be