04-06-2023 Inhuldiging kunstwerk en fietsroute Mary Borden "Onzichtbaar landschap"

  • Zondag 4 juni 2023 - 13u30-17u
   Dorpspunt "In Beveren" / Roesbruggestraat 20 / 8691 Beveren-aan-de-IJzer

  • Op zondag 4 juni 2023 wordt de Westhoek in één klap 24 kunstwerken rijker. Ze zijn gerealiseerd door het Regionaal Landschap 2023 06 04 Mnmt1Westhoek in het kader van het herinneringsproject ‘Onzichtbaar Landschap’. Ze brengen verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Ook het lokaal bestuur Alveringem stapt mee in het project. Er verschijnt een landscape art-kunstwerk op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer, dit op de plaats van een verdwenen Belgische militaire begraafplaats.

   Tijdens de Eerste Wereldoorlog was aan de ‘Kruisstraat’ een Belgisch militair hospitaal gevestigd. In het ‘modelhospitaal’ van dr. Paul Derache werden 7.956 patiënten verzorgd. Er overleden 623 militairen en 26 burgers. De militaire slachtoffers werden begraven op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer. In de jaren 1920 werden de meeste slachtoffers herbegraven op de Belgische militaire begraafplaats van De Panne. Van de Belgische militaire begraafplaats in Beveren rest enkel nog een klein ereperk met zes Belgische militaire graven.
   Op het grasperk bij het kerkhof komt een zeven meter lange zwevende installatie uit geschilde wilgen. Daarin worden getorste stalen buizen in compositie geplaatst. In het midden bevindt zich een houten sphere. De installatie wordt gecreëerd door het kunstenaarscollectief van Jean-Louis Muller, Philippe Louwye en Kristof Verkouille.


   HCMn1-2a.jpgDe 24 kunstwerken in de Westhoek verbinden meerdere fietsroutes met elkaar. Aan de kerk van Beveren-aan-de-IJzer start de Mary Borden-route. De route draagt de naam van de Amerikaanse weldoenster die tijdens de Eerste Wereldoorlog een Frans militair hospitaal (Hopital chirurgical mobile n°1 - info personeel) oprichtte op de Hoge Seine in Beveren-aan-de-IJzer. De route van 42 km verbindt kunstwerken in Beveren-aande-IJzer, Lo-Reninge, Vleteren en Roesbrugge.   (info Mary Borden)

   Het kunstwerk wordt op zondag 4 juni ingehuldigd. Iedereen is van 13.30 tot 17 u. van harte welkom in Dorpspunt-in-Beveren.

  • Daar is een kleine tentoonstelling over de begraafplaats en de militaire hospitalen van Beveren-aan-de-IJzer. De medewerkers bakken voor de gelegenheid IJzergaletten. Met gids Anja Goudeseune bezoek je het kunstwerk en duik je in de geschiedenis van Beveren-aan-de-IJzer tijdens de Eerste Wereldoorlog.
   Info: Dienst Mens & Vrije Tijd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 058 28 88 81
   Linken:
  • Link naar de website "Onzichtbaar landschap"
  • Beveren-IJzer - Eerste wereldoorlog - info
  • Belgisch militair hospitaal
  • info Mary Borden
  • Hopital chirurgical mobile n°1

 

2023 06 04 Mnmt2

 

 

 Bron: infoblad Alveringem / tentoonstelling ism. Dirk Claerhout