Het Belgisch Militair Hospitaal "Kruisstraat" (Modelhospitaal van Dr. Derache)

Omdat het Belgische front uitbreidt naar het zuiden, verhuist de chirurgische afdeling van het militair hospitaal Cabour in Adinkerke op 12 maart 1917 naar een gloednieuw complex aan de Kruisstraat in Beveren-aan-de-IJzer. De korte afstand van het front (9 km) maakt een snelle opvang van gewonden mogelijk. De maximale evacuatieduur bedraagt 3 uur.

De inrichting en de leiding van het nieuwe hospitaal worden toevertrouwd aan dr. Paul Derache(1873-1935). Derache is een talentrijk chirurg en een efficiënt leider met een grote humane bekommernis. Hij verdient zijn sporen tijdens de slag aan de IJzer en als directeur van de militaire hospitalen Fort Louis in Duinkerke (F) en Cabour in Adinkerke. Op zijn voorstel worden in de zomer van 1916 dicht bij het front levensreddende chirurgische voorposten opgericht.

Zijn concept voor het nieuwe hospitaal in Beveren-aan-de-IJzer is heel vooruitstrevend: 2 vleugels met telkens 10 paviljoenen voor 26 patiënten worden in U-vorm aangelegd rond een technisch centrum met zalen voor binnenkomende patiënten, operaties, radiografie, tandheelkunde, laboratoria en shockpatiënten. Koning Albert spreekt van een “medisch wonder”.

In totaal worden er 7.956 patiënten verzorgd. Er sterven 623 militairen en 26 burgers. De militaire slachtoffers worden oorspronkelijk begraven op een aparte strook op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer. Het hospitaal is in 1921 ontmanteld.

Bronnen: archief familie Derache / www.erfgoedalveringem.be / http://www.bel-memorial.org / http://www.wardeadregister.be / http://www.flandersfield.be / privé archief DC - Beveren-IJzer