Het Hopital Chirurgical Mobile n° 1 - "Het Kleine Paradijs der geblesseerden"

De rijke Amerikaanse Mary Borden werkt al in 1914 vrijwillig als verpleegster achter het front in Duinkerke. Omwille van de vrouwonvriendelijke situatie in de Franse gezondheidsdienst, besluit ze in juli 1915 haar eigen veldhospitaal op te richten op de Hoge Seine in Beveren-aan-de IJzer.

Haar mobiel chirurgisch hospitaal bestaat uit 12 lange houten barakken. Er opereren nog steeds Franse militaire artsen, maar Borden verzamelt een Internationale groep verpleegsters onder haar eigen directie.

Haar aanpak is succesvol. De sterftecijfers liggen beduidend lager dan elders en het hospitaal krijgt de koosnaam 'Het kleine paradijs der gewonden'. Mary Borden mag haar principes ook toepassen nabij de slagvelden van de Somme.Het hospitaal opde Hoge Seine verhuist in 1917 achtereenvolgens naar Adinkerke en Roesbrugge. In Beveren sterven er ruim 120 militairen. Ze worden oorspronkelijk begraven op het kerkhof van Roesbrugge. Nu rusten ze op het Frans militair ereperk van de oude stedelijke begraafplaats In Roeselare.

Aantal gekende gesneuvelden = 121

Bronnen: "Nurse Writers of the Great War" (Christine Hallett) / memoiresdeshommes.sga.defence.gouv.fr / memorialgenweb.org / flandersfield.be / privé archief DC